Thursday, June 10, 2010

Retusa Dari Kedah Dah Sampai...

minggu lepas alycia terima posto dari Kedah dari kenalan alycia di blog ni = Khadri...

dan posto yang alycia terima adalah Rhyncostylis retusa ... wah, sungguh seronok... alycia pun baru ajer tengok kat En. Google pasal retusa ni.. memang cantik, tertarik lagi... maklumlah, alycia masih amatur dalam orkid ni... banyak jenis-jenis orkid yang alycia tak kenal ... tak sabar-sabar alycia nak tanam dan tunggu retusa ni berbunga hihi...

ni alycia search kat En. Google bunga retusa ni ...

terima kasih banyak-banyak kat Khadri... alycia nak balas pun, alycia masih takde lagi orkid-orkid yang rare nak bagi kat Khadri hehe...

10 comments:

Orkid La said...

huhuhu byknyer

reality/ fantasy said...
This comment has been removed by the author.
~~@lyci@~~ said...

hehe.. jeles ar tu ;)

Kunang-Kunang said...

Salam Alycia,

Akak ada juga satu pasu retusa ni. Dah beli lebih kurang 2 tahun dulu. Selepas bunganya yang ada semasa dibeli gugur, sehingga sekarang tak berbunga.

Semoga Alycia serasi dengannya.

Orchid de dangau said...

Mungkin akak kunang2x kena ubah tempat yang banyak cahaya sedikit, cahaya yang kurang menyebabkan ia tak berbunga. Atau satu cara lagi...kurangkan siram dan kurangkan baja. Kalau nak tunggu ia berbunga kena tunggu musimnya lah samada Feb ataupun Jun...kalau bernasib baik Oktober masih boleh bunga.

~~@lyci@~~ said...

kunang-kunang/orchid de dangau :
sedang tunggu berbunga ;)

SURIA AMANDA said...

giler cantik..tapi susah kan nak jaga orchid..?

IndukDen said...

ada anak orkid nie ker???nak skett...hu..hu..

Faizah hamezah said...

askom...ada anak orkid ne tak..aiza..nak beli sikit..pos laju boleh..plesssscantik....

ayu salina said...

Ada anak x kak? Nk beli....