Tuesday, October 30, 2007

Phalaenopsis Hutan....

ni dapat info dari member di forum cari.com...

"alycia, phalaenopsis hutan yang famous kat malaysia ialah phalaenopsis bellina, cornu cervi, sumatra, panterina, cuba googlekan sure berlambak dapat gambar. bellina pun lagi satu jenis yang dah hampir pupus di Sarawak sebab cuma didapati di kawasan yang kecik. sekrang, bellina yang dijual dipasar minggu biasanya datang dari kalimantan. setau saya orang terpaksa kutip dari hutan sebab di sini takda orang buat cloning. kalau jumpa orkid hutan ni di KL rasanya yang tu pun datang dari borneo kecuali yang hybrid.

Phalaenopsis bellina dari Indon pun ada. Saya dengar penjual sini beli pada harga murah dari pengutip orkid Indon dan jual balik kat kita pada harga tinggi. Sian pulak dgn orang yg kerja keras gi kutip tapi dapat seciput jek. "

lepas search di Internet tentang phalaenopsis hutan ni, baru tau yg alycia ada satu jenis.. phalaenopsis cornu cervi... tapi sekarang tak berbunga lagi... kalau berbunga color kuning keemasan.. cantik bangattttttttt...

No comments: